Koka. Przekleństwo czy dobrodziejstwo Ameryki Południowej?

hojadecoca.jpg_1168041950

Powiedzmy sobie jasno – to dobrodziejstwo, choć może być użyte w sposób powodujący nieszczęście. To tak jak z nożem, może życie uratować i może zabić – człowiek decyduje. A więc po kolei.

 

Czym jest koka?

coca-2yx5cigr2sqtngqgqa093e

Koka pochodzi z Ameryki Południowej i jest znana od niepamiętnych czasów, daje zbiory 4 razy do roku i uprawia się ją w wielu krajach świata. Najwięcej upraw jest w Kolumbii, Peru i Boliwii.

 

Koka jest rośliną zawierającą alkaloidy jak kawa i herbata. Jednym z tych alkaloidów jest kokaina.

 

Zawartość kokainy w liściach koki waha się od 0,5 do 1%. Zawartość taka jest absolutnie bezpieczna i nie ma nic wspólnego ze śmiercionośnym proszkiem produkowanym przez wytwórców narkotyków. Indianie od zawsze żuli liście koki i w trakcie tego kokaina przedostająca się do śliny przekształcała się w ekgoninę, substancję ułatwiającą spalanie tłuszczów gromadzonych w wątrobie, co pozwala na wyzwolenie dodatkowej porcji energii.  

 

Jak spożywać kokę?

 

Najpopularniejszym sposobem jest picie naparów jak herbatę, mate, ale są tez mączki z liści koki.

aromatica-coca-nasa-y-Mentaharina-de-coca-390x238

 

Zalety i wartości odżywcze koki

  • zawiera duże ilości błonnika.
  • wzbogaca florę bakteryjną.
  • poprzez zawartość wapnia zapobiega osteoporozie
  • wspomaga odchudzanie
  • podnosi odporność organizmu
  • ułatwia trawienie
  • wspomaga oddychanie, szczególnie na dużych wysokościach
  • zapobiega biegunkom
  • reguluje trawienie cukrów
  • działa przeciwreumatycznie
  • pomaga spalać tłuszcze
  • poprawia funkcjonowanie wątroby

Nic więc dziwnego, że roślina ta cieszy się czcią boską i bez niej ludzie nie mogliby funkcjonować w wysokich górach jakimi są Andy.

hojadecoca4_8785_crop_629x356_thZa http://www.enbuenasmanos.com/propiedades-de-la-hoja-de-coca

 

Leave a comment